
W środę tj.15.października grupa Pszczółki wraz z rodzicami uczestniczyła w warsztatach kulinarnych pt. "Od ziarenka do bochenka" . Wydarzenie to miało miejsce w Domu Ludowym w Porębie Spytkowskiej z ramienia Porębskiego Towarzystwa Społeczno - Kulturalnego, które poprowadziły pani Maria Karaś i pani Aneta Gurak. Dzieciaki z pomocą rodziców wykonywały bułeczki na naturalnym zakwasie , a także na słodko z dodatkiem konfitur . Panie wytłumaczyły dzieciom, jak powstaje zakwas , a także jakiej mąki można użyć i z jakiego zboża pochodzi . Dzieci formowały bułeczki i posypywali ziarenkami lnu, czarnuszki,sezamu czy maku. Przedszkolaki dowiedziały się także wiele ciekawostek z życia ludzi w dawnej wsi, a między innymi o ogromnym szacunku do kromki chleba. Gotowe wypieki degustowali z wielkim apetytem i ze smakiem. Były przepyszne !!!!Dziękujemy paniom za wspaniałą lekcję kulinarną, a rodzicom za udział, pomoc, poświęcony czas, który na pewno zaowocuje wzmocnieniem więzi rodzinnych i koleżeńskich.





