WPROWADZAMY DO JADOŁOSPISU SUSZONE OWOCE
POSTARAJMY SIĘ ABY W DOMU SŁODYCZE ZASTĘPOWAĆ SUSZONYMI OWOCAMI…….
Suszone owoce to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Zawarte w nich witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, a także błonnik pokarmowy wpływają korzystnie na rozwój organizmu i wzmacniają odporność i ogólne samopoczucie dziecka. Poznaj 5 suszonych owoców, których nie może zabraknąć w jego diecie.
Oczywiście, że tak. Wystarczy uzmysłowić sobie, czym tak naprawdę są suszone owoce. To po prostu owoce świeże, które zostały odwodnione w naturalnym procesie suszenia np. suszenia na słońcu lub w suszarkach mechanicznych. W wyniku tego procesu z suszonego owocu zostaje usunięta woda a większość wartości odżywczych ulega koncentracji. W efekcie w mniejszej porcji owocu suszonego znajduje się więcej składników odżywczych takich jak węglowodany, błonnik, niektóre witaminy, mikroelementy, a także cukier.
To właśnie rzekoma duża zawartość cukru w owocach jest jedną z przyczyn, która w pewnym sensie zniechęca rodziców do włączania suszonych owoców do diety dziecka. Niektórzy dietetycy uważają nawet, że suszone owoce powinny być wykluczone z diety dziecka ze względu np. na ich szkodliwe działanie na zęby. Co ciekawe, nie ma dla tego twierdzenia żadnego naukowego uzasadnienia. A korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem suszonych owoców, znacznie przewyższają ich nieudowodnione “negatywne skutki”.
Suszone owoce np. takie jak śliwki mogą oferować potencjalne korzyści zdrowotne dla jamy ustnej i zębów — oczyszczające działanie błonnika, polifenole, które ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, a także niską fermentowalność ze względu na wysoką zawartość sorbitolu.
Suszone owoce oprócz wybornego smaku oferują również wiele cennych składników odżywczych – witamin i mikroelementów, które pozwalają dziecku właściwie się rozwijać i wzmacniają jego układ odpornościowy. Oto kilka najcenniejszych zalet spożywania suszonych owoców.
Suszone owoce to przede wszystkim zdrowe i wartościowe źródło energii tak potrzebnej do rozwoju i wzrostu. Słodkie rodzynki, morele czy wyśmienite daktyle oferują dziecku błonnik, białko, cynk, żelazo, dzięki którym może być aktywny i zdrowy przez długi czas.
Składniki zawarte w suszonych owocach mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Regularne spożywanie owoców pomaga wzmocnić naturalną odporność niemowlaków i małych dzieci.
Suszone owoce ze śliwkami na czele to bogate źródło błonnika pokarmowego, który może być przydatny szczególnie małym dzieciom. Wspiera wypróżnianie i zapobiega pojawieniu się tak częstych w tym wieku zaparć.
Suszone owoce (np. rodzynki) zawierają również dużo dobrych bakterii wspomagających zdrowie układu trawiennego i budowanie mikroflory jelitowej. W rodzynkach znajduje się między innymi błonnik, kwasy fenolowe i kwas winowy, które działają podobnie jak probiotyki. Tego typu właściwości mają również suszone śliwki i daktyle czy figi.
Suszone brzoskwinie są bogatym źródłem żelaza, które odgrywa istotną rolę w produkcji hemoglobiny we krwi. Spożywanie suszone owoców może zapobiegać pojawianiu się anemii u małych dzieci.
Rodzynki prawdopodobnie są jednym z najpopularniejszych owoców, które spożywane są przez małe dzieci. Niewielkie rozmiary oraz miękka i łatwa do żucia konsystencja sprawia, że chętnie dodajemy je do wszelkiego typu płatków czy jogurtów. Rodzynki można potraktować jak słodką i zdrową alternatywę dla cukierków.
Rodzynki, czyli suszone winogrona, zawierają sporo żelaza, miedzi, fosforu, magnezu, potasu i manganu. Okazuje się, że rodzynki mogą również mieć działanie przeciwpróchnicze. Zmniejszają ilość bakterii w jamie ustnej i w tym samym redukują ryzyko powstania próchnicy. Błonnik, który jest zawarty w rodzynkach, stymuluje ruchy jelit i tym samym zapobiega zaparciom.
Rozpływająca się w ustach konsystencja daktyli i karmelowy smak jest uwielbiany przez dzieci. Oprócz słodyczy oferują przede wszystkim zastrzyk energii i mikroelementów. Owoce palmy daktylowej są cennym źródłem fosforu, wapnia magnezu, potasu i cynku. Ich największą wartością jest natomiast spora dawka żelaza. Regularne spożywanie daktyli zapobiega anemii i niedoborze żelaza u dzieci. Oprócz tego są cennym źródłem kwasu foliowego oraz witamin a grupy B witamina K.
Suszone morele niesiarkowane to bogactwo błonnika pokarmowego, potasu miedzi, żelaza, a także witaminy E i niacyny. Wszystkie te składniki są niezbędne na etapie wzrostu i rozwoju dziecka. Morele warto wprowadzić do diety szczególnie z uwagi na wysoką zawartość witaminy A, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu.
Suszone śliwki pozwolą przede wszystkim na zwalczenie zaparć u małych dzieci, ale to nie jedyna zaleta tych owoców. Przede wszystkim zawierają dużo przeciwutleniaczy, fenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne, czyli chronią błony komórkowe dziecka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Warto również wspomnieć o stosunkowo dużej zawartości witaminy C, która bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, a także pomaga chronieniu układu odpornościowego dziecka.